Ons werkstuk
Door : Hiske en Nienke.
Wij gaan ons werkstuk houden over Venetië. Dit onderwerp hebben wij gekozen omdat we het een mooie en bijzondere stad vinden. In hoofdstuk 1 vertellen we hoe de naam “Venetië” is ontstaan. In hoofdstuk 2 vertellen we over de geschiedenis van Venetië. In hoofdstuk 3 vertellen we over de gondels en waterwegen. In hoofdstuk 4 vertellen we over de specialiteiten van Venetië. In hoofdstuk 5 vertellen we over waar Venetië ligt. In hoofdstuk 6 vertellen we over de bezienswaardigheden van Venetië. In hoofdstuk 7 vertellen we over de feestdagen in Venetië. En als afsluiting een quiz.
Hoofdstuk 1: De naam “Venetië”.
Waar de naam Venetië vandaan komt weet eigenlijk niemand. Maar het heeft in elk geval te maken met het volk Veneti. Het kan ook te maken hebben met het Latijnse woord venetus , dat zeeblauw betekent. Bijnamen zijn ook “de stad van het water” en“de stad van de bruggen”.
Hoofdstuk 2: Geschiedenis.
Venetië ligt op een groep kleine eilanden midden in de Lagune Veneta die al in de tijd van het Romeinse rijk Venetia werd genoemd. Venetië ontstond door de slib van de rivieren, die uitmonden in de Adriatische zee. Er woonden al eeuwen mensen, als eerste vissers. Rijke Romeinen hadden hier hun zomerverblijf. Als gevolg van strategische liggingen en rijke viswateren, kwam Venetië steeds meer tot ontwikkeling en de bevolking groeide. Door het bouwen van een aantal houten bruggen rond de 9e eeuw werd de stad een echte eenheid. Dit kam ook door dat de stad een beschermheilige kreeg, de heilige Marcus van Alexandrië. Hij werd begraven op de plek waar zich nu de “Basilica di San Marco” bevindt. Dat is een kerk.
Hoofdstuk 3: Gondels en Waterwegen.
Er varen heel veel gondels in de wateren van Venetië. De Venetianen vestigden zich in de 6e eeuwna Christus op de eilanden van de lagune bij het tegenwoordige Venetië, opdat barbaren hen niet konden bereiken. De lagune bestond uit kleine eilanden met een netwerk van smalle kanalen, niet diep genoeg voor de grote zeeschepen van de barbaren.
Het leven op de lagune werd mogelijk gemaakt door het gebruik van een smalle, lichte boot die mensen en goederen kon vervoeren. Deze boot werd bestuurd door een enkele roeier die op de achterkant van de boot stond, zodat hij goed zicht had. Om vooruit te komen maakte hij gebruik van een stok. Dit vaartuig kunnen we als de voorloper van de huidige gondel beschouwen. Al in de 11 eeuw moet dit vaartuig in de lagune gevaren hebben. Pas uit schilderijen uit de 15 eeuw is bekend hoe de gondels eruit zagen.
Hoofstuk 4: Eten in Venetië.
De Venetiaanse keuken is beïnvloed door smaken van buitenlandse afkomst. Zo werd er rond om Venetië veel gehandeld in kruiden. Bijzondere Oosterse kruiden vormen nu het geheim van subtiele Venetiaanse keuken. In gerechten wordt veel peper, gember, kaneel, komijn, kruidnagel, nootmuskaat en vanille gebruikt. De antipasti, oftewel de voorgerechten bestaan vaak uit rauwe, gebakken of gekookte vis. Typisch specialiteiten die je in het voorgerecht terug vindt zijn zeetruffels en gebakken mosselen. Na de antipasti volgt de primo, de eerste gang. De primo bestaat meestal uit soep. Na de primo volgt de secondo, het hoofdgerecht. Deze bestaat vaak uit pasta of risotto bereid met kreeft, zeeslakjes, baby-inktvis of kreeft en groente.
Typische gerechten van Venetie:
- Tartuffi di mare – zeetruffels geserveerd als voorgerecht
- Peoci saltati – mosselen gebakken in peterselie en knoflook
- Bigoli in salsa - volkerenspaghetti in een pittige saus.
- Crema Fritta alla Veneziana – in broodkruimels en ei gebakken custard.
- Tirmasu – deze zoetigheid geïmporteerd uit Byzantium is een typisch Venetiaans nagerecht.
- Fegato alla veneziana – één van de weinige vleesgerechten: in reepjes gesneden kalfslever geserveerd met peterselie en ui.
- Fritelle di zucca – het best te beschrijven als een warme pompoendonut.
- tagliolini con granseola – een dunne pasta met spinkrab
Hoofdstuk 5: Waar ligt Venetië?
Je ziet hier de kaart van Italië. Er staan verschillende plaatsen op de kaart. De rood aangegeven plaats is Venetië. Venetië ligt in het noorden van Italië. De hoofdstad van Italië is Rome (met dat sterretje)
Venetië heeft zeven eilanden. Ze heten; Torcello, Burano, Murano , Lido, Giudecca, San Polo en San Michelle. Torcello was vanaf het jaar 500 bewoond. Toen woonden er veel mensen, wel 20.000. Nu niet meer, nu wonen er misschien nog maar 60. Torcello heeft de oudste kerk van Venetië. Burano kun je herkennen aan de gekleurde huizen. Er staat ook een scheve kerk. Murano is het eiland van de glasblazers. De glasblazers woonden eerst in Venetië, maar sinds 1291 wonen ze op Murano. Murano bestaat ook uit eilandjes die met bruggen aan elkaar zijn gemaakt. Lido is het strand van Venetië. Het is vanaf de 19de eeuw een dure badplaats. Toen kwamen er veel rijke mensen en kunstenaars. San Michelle is de begraafplaats van Venetië. Het is ook een romantische plek.
Hoofdstuk 6: Bezienswaardigheden.
Dit zijn een paar dingen die leuk zijn om naar toe te gaan in Venetië:
Als 1e Het San Marco plein, aan het plein bevindt zich de ingang van het Dogepaleis en de San Marco, de kathedraal van Venetië. Op het plein bevindt zich ook de Biblioteca Marciana en de Campanile. Verder staat er de klokkentoren Torre dell'Orologio, gebouwd tussen 1496 en 1499. Er zijn hier ook het Museo Correr en het Archeologisch Museum gevestigd. Achter het San Marcoplein is Bacino Orseolo een opstapplaats voor de gondels. Op het San Marcoplein zijn diverse terrassen. Rondom het plein is een galerij met winkels en horecagelegenheden, waaronder het Café Florian. Op het plein zijn heel veel duiven. Het komt regelmatig voor dat het hele plein bij hoogwater onderloopt.
Als 2e, een rondvaart met een watertaxi, een gondel of een rondvaartboot. Een watertaxi is een taxi voor het vervoer van personen over water. Een watertaxi kan een klein bootje zijn, of een gondel, maar ook een heel luxe grote boot.
Als 3e, het Canal Grande. Het Canal Crande is de hoofdstraat van Venetie, ook wel de mooiste straat van ter wereld genoemd. Een boottripje over dit Grote Kanaal laat de ware schoonheid van Venetië zien. Het Canal Grande is zo’n 3,5 kilometer lang en varieert in breedte van 30 tot 70 meter. Het kanaal kronkelt als een rivier door het centrum van de stad. Hier zijn de mooiste huizen van Venetië gebouwd. De bekendste brug over het kanaal is de Rialtobrug. Tot 1854 was dit de enige brug over het Canal Grande. Een van de oudste gebouwen langs het kanaal is de Fondaco dei Turchi uit de 13e eeuw. De naam werd er pas later aan gegeven: in de 17e en 18e eeuw hadden de Turken het in gebruik als pakhuis. Het leukste is om de tocht over het Canal Grande twee keer te maken: overdag en ’s avonds als vele gebouwen mooi zijn verlicht.
Hoofstuk 7: Feesten.
Er zijn ook heel veel feesten in Venetië. Zoals carnaval en het Festa del Redentore. Carnaval is in Februari. In Venetie zijn al honderden jaren dezelfde kostuums. De meeste mensen dragen maskers om hun gezicht te verbergen. Pas aan het eind van de avond doen ze hun masker en laten ze hun eigen gezicht zien.
Het Festa del Redentore is in Juli. Het is het belangrijkste feest in Venetië. Het vindt plaats op de avond van de derde zaterdag in Juli. In 1576 was de pest afgelopen. De pest was een erge ziekte waar veel mensen aan overleden. Bij deze ziekte gingen 50.000 mensen dood. Omdat de pest over was werd er een kerk gebouwd, de Rendentorekerk. Het feest is er nog steeds. In het water tussen de eilanden liggen boten en die zijn feestelijk versierd met lampionen en lichtjes. Het hoogtepunt is het vuurwerk ’s nachts.
Hoofdstuk 8: Quiz.
Vraag 1: Welk feest wordt gegeven in Juli?
Antwoord: Het Festa del Redentore.
Vraag 2: Wat is de hoofdstraat van Venetië?
Antwoord: Het Canal Grande.
Vraag 3: Hoeveel eilanden heeft Venetië?
Antwoord: Zeven.
Vraag 4: Wat is de antipasti?
Antwoord: Het voorgerecht.
Vraag 5: Noem een bijnaam van Venetie.
Antwoord: De stad van het water, de stad van de bruggen.
Dit was ons werkstuk, we vonden het heel leuk om hieraan te werken. Onze informatiebronnen zijn: Wikipedia, Wikikids, Zoover en Google.
Maak jouw eigen website met JouwWeb